bundeltje asperges

aspergehoeve op Facebook

Asperge als geneesmiddel

Asperges bezitten geneeskrachtige stoffen. Zo bevat asperge de stof asparagine die een gunstige uitwerking heeft op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen en een lage bloeddruk.
Daarnaast werkt asperge bloedzuiverend en urine-uitdrijvend. Ook wordt beweerd dat asperge goed past in afslankprogramma's: wil je afslanken, eet dan driemaal per week asperges!
Asperges bevatten twee elementen die zorgen voor een goede en effectieve werking van de nieren: calcium en asparaginezuren. Beide componenten zorgen voor reiniging van de nieren en een snelle 'afwatering'. Veel artsen vinden het voor hun patiënten een gezonde zaak om jaarlijks één of twee keer 'een grote schoonmaak' te houden. Bij dit zogeheten ontslakken van maag- en darmkanaal, kunnen asperges een belangrijke rol spelen.
Asperges kunnen een speciaal geurtje nalaten bij het plassen. Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de asperge-eters. Deze typische geur komt door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant. Onze lever zet deze stoffen om in zogeheten methylmercaptanen: vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten.